

## **Agenda: Rural Advisory Committee**

www.yarraranges.vic.gov.au

## Friday September 30th, 2022 - 3pm to 5pm Community Rooms - 15 Anderson Street, Lilydale Chair: Cr. Jim Child - Yarra Ranges Council

Rural Advisory Committee

Rural Advisory Committee

Betty Taylor; Karen Thomas; Dr Mick Blake; Kevin Sanders; Len Rayner; Steve
Gartland, Robin Wood; Clive Larkman

Council

Cr. Jim Child; Cr. Fiona McAllister; Kath McClusky; Ben Harnwell; Amanda Bunn; Beck
Stevens

Guests

Jess Rae; Alex Hill

Apologies

Amanda Smith; Harold Fox

| Time                     | Topic   | Speaker                               |
|--------------------------|---|---------------------------------------|
| 3 min<br>15:00 – 15:03   | 1) Welcome & Apologies  | Cr. Jim Child                         |
| 2 min<br>15:03 -15:05    | <ul> <li>Matters arising from previous minutes</li> <li>Municipal Recovery Plan Consultation. Slide pack shared.</li> <li>Economic Development Strategy consultation. Slide pack shared.</li> <li>Advocacy. Slide pack shared.</li> <li>Insurance issues raised regarding sandwich panels: Leila from Eco Dev has tried to contact Kevin, awaiting a reply.</li> <li>GM Chrysanthemums: update in meeting.</li> <li>Tracing horse/donkey movements moved forward from prior meeting.</li> </ul> | Cr. Jim Child                         |
| 25 mins<br>15:05 – 15:30 | Seasonal Workforce: Visas & Postcodes     Update. Letter of advocacy endorsement.   | Alex Hill                             |
| 20 mins<br>15:30 – 15:50 | 4) Biodiversity Update  | Jess Rae<br>on behalf of Amanda Smith |
| 8 mins<br>15:50 – 15:58  | <ul> <li>5) Biosecurity Update</li> <li>Have Your Say On Victoria's Biosecurity Laws</li> <li>Update on GM Chrysanthemums</li> <li>FMD, Phylloxera, Varroa</li> </ul>   | Amanda Bunn                           |

| 5 mins<br>15:58 – 16:03  | Update on Economic Development Strategy  | Ben Harnwell  |
|--------------------------|--|---------------|
| 30 mins<br>16:03 – 16:33 | 7) Review of the RAC terms of reference, current vacancies, and attendance history   | Ben Harnwell  |
| 10 min<br>16:33 – 16:43  | 8) Tracing of Horse/Donkey movements   | Betty Taylor  |
| 4 min<br>16:43 – 16:47   | 9) Crown land camping  | Betty Taylor  |
| 2 min<br>16:47 – 16:49   | 10) Pet "return" procedures  | Betty Taylor  |
| 10 min<br>16:49 – 16:59  | <ul> <li>11) Other business</li> <li>Visit to the Tech School</li> <li>Visit to Coranderrk: Discussion over holding a Christmas drinks and tour, with presentation from Dave Wandin.</li> <li>Opportunity to ask how we can assist.</li> </ul> | Cr. Jim Child |
| 17:00                    | 12) Close  | Cr. Jim Child |