Skip to main content

Minor improvement works ahead for Green Street, following community consultation

Published on 05 December 2018

Green_St_Redesign_01.jpg

Yarra Ranges Council would like to thank residents and visitors in Healesville who shared their thoughts to help to shape the future of Green Street’s layout.

Throughout September and October, residents in Healesville were asked to share their thoughts on potential re-designs for the area between Green Street and Taber Lane.

Council received 257 survey responses and 39 submissions from residents at public consultations, with feedback about Green Street and what could be changed.

Ryrie Ward Councillor, Fiona McAllister, said the feedback showed a lack of support for a plaza in Green Street, but support for small improvement works.

“I’ve said before that Healesville as a community is fantastic at letting us at Council know what they do and do not want to see in their town, and this has been no exception, Cr McAllister said.

“We had staff at our Community Link, the Sunday Market and on the corner of Green Street, getting thoughts from residents in person, while more than 250 others had their say online.

“The results showed a large majority of respondents, 68 per cent, didn’t want to see a plaza built in Green Street, and we’re listening to that.

“We received many supportive comments for adding more greenery and improving the streetscape to make the area more pedestrian friendly, so we’ll have a look at what we can do there.

“It’s been great to see this consultation start a lot of conversations across the community. That’s been translated into thoughtful submissions and suggestions which we can use to make Green Street better.”

Popular suggestions for improvements on Green Street through the survey included building and improving footpaths, better defined car parking, disabled parking, narrowing the road and new pedestrian crossings linking Green Street to Coronation Park.

As a result, Council will engage a consultant to begin detailed design for these improvement works, based on the feedback from the community.

More details about the designs will be publicised in early 2019, with opportunities for feedback.